Crnogorski glasnik; 147. broj; Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske

Iz štampe je izašao najnoviji broj Crnogorskog glasnika, broj 147., koji pokriva svibanj/lipanj (maj/jun) 2024. godine.

Dokumentarni film u Crnogorskom domu; Branislav Bastać

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb je 4.7.2024. u sklopu svojeg programa „Dokumentarni film u Crnogorskom domu“ nastavilo s prikazivanjem kratkometražnih dokumentarnih filmova crnogorskog redatelja Branislava Bastaća. Program „Dokumentarni film u Crnogorskom domu“ svome članstvu, ali i ostalima koji osjećaju interes za dokumentaristiku, već dugi niz godina nudi dokumentarne filmove geografskih, kulturnih i povijesnih tema iz Crne Gore.

Crnogorska nacionalna manjina; Hrvatski Sabor; Armin Hodžić

Predstavnici Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske (NZCH) i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb održali su u četvrtak, 27. lipnja 2024. sastanak sa novoizabranim Saborskim zastupnikom Arminom Hodžićem, koji će u narednom mandatu u Saboru predstavljati crnogorsku, albansku, bošnjačku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

Božidar Šekularac, Crnogorski dom, Zagreb, Crnogorske vladarke, plemkinje i princeze, Matica crnogorska

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb ugostilo je 20.6.2024 u Crnogorskom domu u Zagrebu velikog crnogorskog povjesničara Božidara Šekularca i predsjednika Matice crnogorske Ivana Jovovića, na svečanoj promociji nove Šekularčeve knjige: "Crnogorske vladarke, plemkinje i princeze".

UHAH, Obrijani jezik, Abecedarijum bosanskohercegovačkih i hrvatskih aforista, Ivo Mijo Andrić

U organizaciji Udruge hrvatskih aforista i humorista (UHAH) i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, u Crnogorskom domu u Zagrebu 14.6.2024. godine predstavljene su dvije knjige Ive Mije Andrića. Radi se o zborniku „Abecedarijum bosanskohercegovačkih i hrvatskih aforista“ pod naslovom „Riječi na djelu“; objavljenoj u nakladi UHAH i HKD „Napredak“ iz Kreševa, i knjizi prikaza zbirki aforizama „Obrijani jezik“ koju je objavila beogradska Izdavačka kuća „Alma“.

Žensko tijelo u ogledalu slike, Dimitrije Popović

Dimitrije Popović promovirao je svoju novu knjigu „Žensko tijelo u ogledalu slike“ 9.6.2024. u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Uvijek inovativan i originalan, Popović je promociji pridružio upečatljiv performans „Projekcija žive slike“, kojime je htio pokazati da je umjetnička ljepota rođena iz duha, za razliku od oponašanja prirode, odnosno njezinog „pukog odraza u ogledalu”. Performans je izvela Lucija Begić, hrvatska kandidatkinja na ovogodišnjem natjecanju za Miss svijeta, na kojemu je osvojila prvo mjesto u potkategoriji „sport“.

Diplomacija za neovisnost, Ana Radović Kapor, NZCH, Zagreb

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske (NZCH) je 6.6.2024. u Crnogorskom domu u Zagrebu organizirala predstavljanje knjige dr.sc. Ane Radović Kapor „Diplomacija za neovisnost“. Koristeći finacijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, NZCH putem svoje biblioteke „LUČA“ već godinama objavljuje vrijedna i čitana djela domaćih i stranih autora, uglavnom iz područja politološke misli. Knjigu dr.sc. Ane Radović Kapor NZCH je tiskala i izdala koncem 2023. godine nakon čega je u 2024. godini predstavljena u Splitu i sada u Zagrebu, u sklopu Dana crnogorske kulture, program „Crnogorska sedmica“.

Dan državnosti Republike Hrvatske, 2024

Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb čestitaju Dan državnosti Republike Hrvatske, državni praznik kojim se obilježava konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine i povijesnu ulogu Hrvatskog sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom povijesti.

Društvo Montenegro Zagreb, Skupština, 2024

Temeljem članaka 21. i 22. Statuta udruge Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb održalo je 28.5.2024. u Crnogorskom domu (Trnjanska cesta 35, Zagreb) redovnu godišnju skupštinu na kojoj su članovi Društva usvojili izvještaje za 2023. godinu te planove za 2024. godinu.

Crnogorski glasnik broj 146.

Iz štampe je izašao najnoviji broj Crnogorskog glasnika, broj 146., koji pokriva razdoblje ožujak/travanj (mart/april) 2024. godine.

Dan nezavisnosti Crne Gore, Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, 2024

Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području Republike Hrvatske organizirali su 21. maja svečani koncert kojime su obilježeni: Dan nezavisnosti Crne Gore, Dan Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH i Dan Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba. Nastupili su gosti iz Crne Gore, virtuozi u polju klasične glazbe, „Trio Variete Montenegro“.

Pjevački zbor „Montenegro“ Zagreb, Slovenija, nastup, Dan nezavisnosti Crne Gore

Članovi Pjevačkog zbora „Montenegro“, vijećnici crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba te članovi Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Montenegro Zagreb sudjelovali su 18.5.2024. u obilježavanju Dana nezavisnosti Crne Gore u Sloveniji, koje je u popularnom izletištu Žeje organiziralo Crnogorsko kulturno prosvjetno i sportsko društvo „Morača“ iz Kranja.

Udruga hrvatskih aforista i humorista, promocija dvoknjižja Marinka Mijovića i Ive Mije Andrića

U Crnogorskom domu u Zagrebu 17.5.2024. promovirana je zajednička knjiga aforizama Marinka Mijovića i Ive Mije Andrića pod naslovom „Poslije krize 1933. – Rezolutno doba 1948.“. Promociji su prisustvovali članovi Udruge hrvatskih aforista i humorista te članovi Društva „Montenegro“ Zagreb.

Veljko Bulajić, Crnogorski dom, Skopje '63, Zagreb

U povodu nedavne smrti Veljka Bulajića, vjerojatno najvećeg redatelja kojega smo ikada imali, u sklopu programa „Dokumentarni film u Crnogorskom domu“ Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore je odlučilo da u četvrtak 9.5.2024. prikaže i jedan dokumentarac kojega je snimio Bulajić, pod nazivom "Skopje '63".

Vaskrs, 2024, Crnogorski dom, Zagreb

Povodom Uskrsa / Vaskrsa u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb i Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba u Crnogorskom domu je 2. maja održano tradicionalno slavlje i druženje članova Društva, Vijećnika, prijatelja Crne Gore i svih drugih koji su u dobroj volji prisustvovali ovom događanju.

Zbor Montenegro Zagreb, nastup, Jurjevo, Regionalna smotra izvornog i koreografiranog folklora Jastrebarsko

Pjevački zbor Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb u travnju je nastupio na dvije značajne regionalne manifestacije. Prvi je nastup bio 21.4.2024. na gornjostubičkoj proslavi „Jurjevo“, a drugi 27.4.2024. na Regionalnoj smotri izvornog i koreografiranog folklora u Jastrebarskom.

Branislav Bastać, Dokumentarni film, Crnogorski dom

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb je 25.4.2024. nastavilo s prikazivanjem kratkometražnih dokumentarnih filmova Branislava Bastaća, u sklopu programa „Dokumentarni film u Crnogorskom domu“. U drugome po redu iz Bastaćevog ciklusa, prikazani su filmovi Dođite u Crnu Goru“, „Dom pokraj mora“, „Poneđeljkom dolazi Ivan“, i „U službi čovjeka“.

REDOVNA SKUPŠTINA NZCH IZABRALA NOVOG PREDSJEDNIKA NZCH, 20.4.2024.

Na redovno održanoj Skupštini NZCH u Zagrebu 20.4.2024., u Crnogorskom domu su se sastali delegati i predsjednici udruga članica NZCH i odlučivali o bitnim pitanjima NZCH. Najbitnija odluka ticala se pitanja daljnjeg upravljanja NZCH. Situacija je to koja se morala razriješiti s obzirom da je trajala još od početka siječnja 2024., kada je predsjednik NZCH mr.sc. Nenad Bogdanović doživio moždani udar.

Ivo Mijo Andrić, Granice nesanice, aforizam, aforisti

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb je u svome prostoru 18.4.2024. ugostilo Udrugu hrvatskih aforista i humorista. Povod je bio promocija Zbornika hrvatskih i crnogorskih aforista „Granice nesanice“, prvog zajedničkog projekta u kome je na jednom mjestu prezentirano stvaralaštvo 156 autora i autorica aforizama i kratke mudre i duhovite misli iz Crne Gore i Hrvatske.

Veljko Bulajić, Dimitrije Popović

Unatoč okolnostima koje su našeg velikog umjetnika i akademskog slikara Dimitrija Popovića spriječile da bude prisutan na ispraćaju Veljka Bulajića na Krematoriju na zagrebačkom groblju Mirogoj, Dimitrije je iz Crne Gore poslao oproštajno pismo Veljku koje je pročitano pred nazočnima na ispraćaju.

Slobodan Vuković, Susreti, Crnogorski dom

U Crnogorskom domu u Zagrebu održano je 4.4.2024. predstavljanje knjige “Susreti” Slobodana Vukovića. Promociju je organiziralo Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine RH. Uz autora, učesnici ove književne večeri bili su Željka Lovrenčić ispred Društva hrvatskih književnika, te moderatorica večeri prof.dr. Lidija Vukčević Vučurović.

Matica crnogorska, Veljko Bulajić

Dragi prijatelji, Smrću Veljka Bulajića izgubili ste uglednog člana Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, a svi mi umjetnika koji je za sobom ostavio grandiozno filmsko djelo poštovano širom svijeta; zato Matica crnogorska, koja je uživala njegovo prijateljstvo, sa vama dijeli tugu i ponos.

Umro Veljko Bulajić

Umro je Veljko Bulajić, jedan od naših najvećih filmskih redatelja koji je svojim filmovima trajno obilježio i zadužio crnogorsku, hrvatsku i jugoslavensku kinematografiju. Dobitnik je nagrada: Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna nimfa u Monte Carlu, nagrada za režiju u San Sebastijanu i New Delhiju, Zlatna medalja na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodna nagrada kritike CIDALC, nagrada Zlatni klas za najbolji film u Valladolidu. Nagrađen je s nekoliko Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove i najbolju režiju, a američka Akademija za umjetnost i znanost nominirala je njegov film "Bitka na Neretvi" za Oscara.

Josip Slade Šilović, monografija, promocija, HAZU

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske je 2019. godine izdala monografiju o velikom trogirskom i hrvatskom arhitektu koji je dao nemjerljiv doprinos graditeljstvu i arhitekturi Crne Gore, pod nazivom „Arhitekt Josip Slade Šilović – graditeljska djela u Knjaževini Crnoj Gori 1877 – 1900“. Riječ je o izuzetnoj suradnji autora Slobodana Mitrovića s Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske, Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore i Skaner studija, koji su izdavači ovog kapitalnog djela.

Crnogorski glasnik broj 144 (1)

Iz štampe je izašao najnoviji broj Crnogorskog glasnika, broj 145, koji pokriva razdoblje siječanj-veljača / januar-februar 2024. godine.

Žene Crne Gore izložba knjiga Tijana Olivera Todorović

Povodom obilježavanja 8. marta Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb otvorilo je u Zagrebu izložbu koja je rezultat iznimno vrijednog projekta Olivere i Tijane Todorović. Riječ je o njihovoj knjizi na crnogorskom i engleskom jeziku „Žene Crne Gore“ izdatoj u Crnoj Gori, a koja je u Zagrebu transformirana u kulturnu manifestaciju prvog reda odnosno izložbu ilustracija žena iz crnogorske povijesti s pratećim tekstovima i objašnjenjima na koji su način zadužile Crnu Goru.

Nikolina Basara Vučurović, izložba u Zagrebu, "Jato trenutaka"

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana žena, 7. ožujka 2024. u galeriji „Kristofor Stanković“ u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu otvorena je izložba akademske slikarice Nikoline Basare Vučurović pod nazivom „Jato trenutaka“. Izložbu je realiziralo Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb uz financijsku pomoć Savjeta za manjine Republike Hrvatske.

2.3.2024., treća sjednica Predsjedništva NZCH

U Crnogorskom domu u Zagrebu 2.3.2024. održana je treća sjednica Predsjedništva NZCH. Zbog bolesti (posljedice uzrokovane moždanim udarom) sjednicu je umjesto predsjednika NZCH mr.sc. Nenada Bogdanovića sazvala i vodila potpredsjednica Predsjedništva NZCH Milica Radojičić – Mikulić.

Lidija Vukčević Vučurović izložba fotografija Putositnice

Crnogorski dom je 15.2.2024. ugostio u svojim zagrebačkim prostorijama izložbu digitalnih fotografija Lidije Vukčević Vučurović pod nazivom „Putositnice“. Riječ je ciklusu nastalom u posljednje dvije godine kojime se preusmjerila u jedan oblik lirskog dokumentarizma, iako i dalje čvrsto usredotočena na istraživanje svjetlosti koje inače karakterizira njezin fotografski stil.

Dokumentarni film u Crnogorskom domu, ciklus filmova Branislava Bastaća

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ organiziralo je u Crnogorskom domu u Zagrebu 8.2.2024. projekciju tri kratkometražna dokumentarna filma Branislava Bastaća, scenariste i prvog profesionalnog filmskog i televizijskog redatelja u Crnoj Gori, koji je dao nemjerljiv doprinos crnogorskoj kinematografiji. Time je službeno započeo program „Dokumentarni film u Crnogorskom domu“ za 2024. godinu.

Dimitrije Popović, izložba Mit o modi

Jedan od naših najznačajnijih suvremenih umjetnika, slikar, kipar i grafičar svjetskog glasa Dimitrije Popović, iza kojeg je više od 50 godina umjetničkog rada, otvorio je 7.2.2024. u 19 sati izložbu pod nazivom “Mit mode” u galeriji Bačva, Meštrovićevog paviljona, a u organizaciji Muzeja Mimara. Izložba, koju čini četrdesetak radova, slika, crteža i objekata nastalih u posljednje četiri godine, otvorena je performansima Branke Vučetić Atletić i Josipa Joška Tešije.

Lidija Vukčević Vučurović - Aporije politike. Crnogorski dom 2024.

Crnogorski dom je 1. veljače proveo svoju prvu ovogodišnju programsku aktivnost financiranu od strane Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske pod nazivom „Književne večeri u Crnogorskom domu“, koje je u ovoj prigodi uključivalo predstavljanje nove knjige književnice i fotografkinje Lidije Vukčević Vučurović.

Crnogorski glasnik broj 144

Iz štampe je izašao najnoviji broj Crnogorskog glasnika, broj 144., koji pokriva razdoblje studeni-prosinac / novembar-decembar 2023. godine.