CRNOGORSKI GLASNIK 3
CRNOGORSKI GLASNIK BR. 135 svibanj-lipanj/maj-juni 2022

Izašao iz štampe novi broj Crnogorskog glasnika 135 svibanj-lipanj/maj-juni 2022

DODJELA PRIZNANJA
ČASOPISA KOMUN@

Za doprinos očuvanju, promociji, zaštiti, valorizaciji i afirmaciji kulturne baštine Crne Gore. Svečanost upriličena 27. 6. 2022. u Perjaničkom domu Centra savremene umjetnosti Crne Gore. SPECIJALNU PLAKETU za Nacionalnu zajednicu Crnogoraca Hrvatske primio je, u naše ime, Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske.

KRANJ 2022
DOMAĆIN CKPSD MORAČA KRANJ

Nakon dvije godine, razlog svima poznat, tradicija druženja i susreta u organizaciji CKPSD "Morača" iz Kranja, nastavljena je 4. 6. 2022. Ovo je bila prilika i za obilježavanje 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore.

TRIBINA 2
DOPRINOS ŽIDOVA HRVATSKOJ KULTURI

U organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, a u suradnji sa Centrom za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust u Crnogorskom domu u Zagrebu 2. 6. 2022. održana je Tribina - RAZUMIJEM TE, ČUJEM TE- Doprinos Židova hrvatskoj kulturi

PREDSTAVLJANJE KNJIGE 4
SAVA BOGDANOVIĆ- PROKLETSTVO POZIVA-

Knjiga prof. dr. sc. Save Bogdanovića "Prokletstvo poziva" predstavljena u Svečanoj sali Filozofskog fakulteta u Nikšiću 2. 6. 2022. Knjiga je objavljena u programu Izdavaštva Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske za 2022. godinu. Izdavači NZCH i Skaner studio d.o.o. Zagreb.

ČESTITKA
30. i 31. SVIBNJA

Čestitka u povodu DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE i DANA GRADA ZAGREBA

CRNOGORSKI GLASNIK 2
Crnogorski glasnik br. 134 ožujak- travanj/mart-april 2022.

Objavljen Crnogorski glasnik br. 134 ožujak-travanj/mart-april 2022

PREDSTAVLJANJE KNJIGE 3
DRAGUTIN LALOVIĆ- DOBA DRŽAVE-

Toliko politologa izvan Fakulteta političkih znanosti možete susresti samo u Crnogorskom domu u Zagrebu, na tradicionalnom PRAZNIKU POLITOLOŠKE MISLI- predstavljanju knjiga iz biblioteke LUČA. 26. 5. 2022. je to bila knjiga prof. dr. sc. Dragutina Lalovića "Doba države", u čijem predstavljanju su učestvovali izv. prof. dr. sc. Luka Ribarević; izv. prof. dr. sc. Petar Popović i autor prof. dr. sc. Dragutin Lalović

BOKELJSKA MORNARICA
IMENA BOKELJSKE MORNARICE U PROŠLOSTI

Za potrebe Crnogorskog glasnika, admiral Bokeljske mornarice dr Miloš Milošević je, prije dvadeset godina napisao tekst "IMENA BOKELJSKE MORNARICE U PROŠLOSTI" objavljen u br. 16 iz 2002. godine. S obzirom na rasprave, istupe i priopćenja u pošljednje vrijeme nije na odmet da se podsjetimo tog teksta.

SVEČANI KONCERT
KONCERT NATAŠE POPOVIĆ I MARKA SIMOVIĆA

Tradicija obilježavanja 21. maja datira od 2006. godine kada smo u 7. mjesecu u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu, organizirali Svečanu sjednicu Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH, uz prisustvo predstavnika najviših institucija republike Hrvatske i Crne Gore i na taj način prvi put obilježili povijesno crnogorsko DA, za NEZAVISNU I EVROPSKU Crnu Goru.

CRNOGORSKO VEČE
CRNOGORAC U TRANZICIJI

Nakon dvije godine odgađanja, iz svima nama dobro poznatih razloga, 9. 5. 2022., na Dan pobjede, u Zagrebačkom kazalištu lutaka, održano CRNOGORSKO VEČE u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb

IZLOŽBA- JABLANICA
GODINE PRKOSA U PONOSA U MUZEJU "BITKA ZA RANJENIKE NA NERETVI"

U okviru obilježavanja 79. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi i 77. godišnjice pobjede nad fašizmom u memorijalnom kompleksu Muzeja "Bitke za ranjenike na Neretvi" 7. 5. 2022. otvorena je izložba "80 godina 13 .jula - GODINE PRKOSA I PONOSA" posvećena crnogorskom ustanku 1941. Izložba je zajednička programska aktivnost Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Matice Crnogorske.

DAN EUROPE
BUDI TU

Spot ANTENE M i NIKOLE K. ČELEBIĆA za okupljanje na BELVEDERU 9. MAJA 2022.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE 2
NEBOJŠA TODORVIĆ- POLITIKA RUSIJE NA ZAPADNOM BALKANU

Drugo ovogodišnje predstavljanje u Crnogorskom domu u Zagrebu ponovo je okupilo veliki broj uzvanika i gostiju. Nastavljena je tradicija koju smo nazvali PRAZNIK KNJIGE - POLITOLOŠKO VEČE. Ovaj put se radilo o knjizi Nebojše Todorovića "politika Rusije na Zapadnom Balkanu" 15. knjiga biblioteke LUĆA, uz učešće Petra Popovića, Stipe Buzara i autora Nebojše todorovića

IZLOŽBA
SONJA ĐURIĆ- PROLJETNI TREPTAJ

Izložbom radova Sonje Đurić, otvorenom 14.4.2022. ušlo je proljeće i u Crnogorski dom u Zagrebu. Protekle dvije godine započeli bi izložbenu djelatnost u rano proljeće, a završavali u ranu jesen, ali nam se čini da će sezona izlaganja ipak biti duža ove godine.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE
DRAGUTIN LALOVIĆ i DANILO IVEZIĆ- CRNOGORSKI IZAZOVI

Nakon pauze od gotovo dvije godine, nastavljena tradicija koju smo nazvali PRAZNIKOM POLITOLOŠKE MISLI, u Crnogorskom domu u Zagrebu 7. 4. 2022. predstavljena knjiga DRAGUTINA LAOVIĆA i DANILA IVEZIĆA "CRNOGORSKI IZAZOVI" Sedamnaesta knjiga biblioteke LUČA - Izdavači Nacionalna zajednice Crnogoraca Hrvatske i Dispit d.o.o. Zagreb Ova knjiga predstavlja priručnik za razumijevanje državnog, političkog i crkvenog (pravoslavnog) pitanja savremene Crne Gore. Dvojica autora su uspjeli da objasne fenomene društvene zbilje na stručan način- MARKO ŠAPDIJER na predstavljanju knjige.

TRIBINA
izv.prof.dr.sc. PETAR POPOVIĆ o SANKCIJAMA ZAPADA PREMA RUSIJI

Trenutne sankcije Rusiji, koje su zahvatile Putina i njegove najbliže suradnike poput ministra vanjskih poslova Lavrova, doista predstavljaju presedan. Oko 330 kompanija je napustilo Rusiju, pa se o razmjerima dugoročnih negativnih učinaka na rusku ekonomiju može samo nagađati. Izbacivanje ruskih banaka iz SWIFT-a, zamrzavanje imovine Putinovih oligarha, te blokiranje ruske središnje banke (što ekonomisti nazivaju „nuklearnom opcijom“), samo je vrh ledenog brijega.

CRNOGORSKI GLASNIK 1
CRNOGORSKI GLASNIK 133 siječanj-veljača/januar- februar

Objavljen Crnogorski glasnik br. 133 siječanj-veljača/januar-februar 2022

NAGRADA ČASOPISA  “ KOMUN@”
NACIONALNOJ ZAJEDNICI CRNOGORACA HRVATSKE SPECIJALANA POVELJA

Odluku je na sjednici, održanoj 7. 3. 2022., jednoglasno donio tročlani žiri u sastavu: Salko Luboder, publicista i istaknuti kulturni stvaralac kao predsjednik i članovi: dr Goran Sekulović, akademik DANU i mr Željko Rutović, publicista i kulturolog.

SASTANAK
DELEGACIJA SAVJETA ZA NACIONALNE MANJINE RH NA SASTANKU U HRT

Delegacija Savjeta za nacionalne manjine u sastavu predsjednik Aleksandar Tolnauer, članica Savjeta i zastupnica srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov, član Savjeta i zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics i savjetnica u Vladi Danijela Komadina, održala je u prostorijama Hrvatske radiotelevizije 24. veljače 2022. sastanak s ravnateljstvom Hrvatske radiotelevizije na temu zastupljenosti nacionalnih manjina u programima Hrvatske radiotelevizije.

PREDSTAVLJANJA
MRAK -JEVANĐELJSKI NACIONALIZAM

U KIC Budo Tomović 10. 2. 2022. predstavljena knjiga Nikole Belade "Mrak- Jevanđeljski nacionalizam. Na predstavljanju su učestvovali: Jelena Šušanj, filolog; Velija Murić, odvjetnik; Ljubomir Filipović, politolog; Nikola Belada, autor i Tiana Todorović, moderator.

PRINCEZA KSENIJA
AUTOR SKULPTURE -DIMITRIJE POPOVIĆ

U organizaciji Inicijativnog odbora i Prijestonice Cetinje 8. 2. 2022. je u hotelu “Gradska” na Cetinju održano donatorsko večer za izradu skulpture princeze Ksenije Petrović Njegoš, na kojemu su sakupljena značajna sredstva.

DONACIJA
KNJIGE IZ IZDAVAČKE DJELATNOSTI NZCH U BIBLIOTECI "ĐURĐE CRNOJEVIĆ"

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske poklonila dio knjiga svoje izdavačke djelatnosti i dvije Grafičke mape Nacionalnoj biblioteci Crne Gore "Đurđe Crnojević" sa Cetinja. Ljubaznošću gradonačelnika Cetinja, koji je bio u posjeti NZCH, knjige dostavljene Nacionalnoj biblioteci na Cetinju.

CRNOGORSKI GLASNIK
Crnogorski glasnik br. 132 studeni/prosinac- novembar/decembar

Objavljen Crnogorski glasnik br. 132 studeni/prosinac- novembar/decembar 2021.

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICA
POLOŽENI VIJENCI NA SPOMENIKU LOVĆENSKA VILA I NA OBELISK NA BAJICAMA

6. 1. 2022. delegacije Prijestonice Cetinje, Udruženja boraca NOR-a i antifašista i Matice crnogorske položile vijence na spomenik Lovćenska vila u znak sjećanja na crnogorske rodoljube stradale u Medovskom zalivu i na spomenik herojima Božićnog ustanka u Bajicama koji je primjer patriotizma i odanosti domovini.