Lidija Vukčević Vučurović izložba fotografija Putositnice

Crnogorski dom je 15.2.2024. ugostio u svojim zagrebačkim prostorijama izložbu digitalnih fotografija Lidije Vukčević Vučurović pod nazivom „Putositnice“. Riječ je ciklusu nastalom u posljednje dvije godine kojime se preusmjerila u jedan oblik lirskog dokumentarizma, iako i dalje čvrsto usredotočena na istraživanje svjetlosti koje inače karakterizira njezin fotografski stil.

Dokumentarni film u Crnogorskom domu, ciklus filmova Branislava Bastaća

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ organiziralo je u Crnogorskom domu u Zagrebu 8.2.2024. projekciju tri kratkometražna dokumentarna filma Branislava Bastaća, scenariste i prvog profesionalnog filmskog i televizijskog redatelja u Crnoj Gori, koji je dao nemjerljiv doprinos crnogorskoj kinematografiji. Time je službeno započeo program „Dokumentarni film u Crnogorskom domu“ za 2024. godinu.

Dimitrije Popović, izložba Mit o modi

Jedan od naših najznačajnijih suvremenih umjetnika, slikar, kipar i grafičar svjetskog glasa Dimitrije Popović, iza kojeg je više od 50 godina umjetničkog rada, otvorio je 7.2.2024. u 19 sati izložbu pod nazivom “Mit mode” u galeriji Bačva, Meštrovićevog paviljona, a u organizaciji Muzeja Mimara. Izložba, koju čini četrdesetak radova, slika, crteža i objekata nastalih u posljednje četiri godine, otvorena je performansima Branke Vučetić Atletić i Josipa Joška Tešije.

Lidija Vukčević Vučurović - Aporije politike. Crnogorski dom 2024.

Crnogorski dom je 1. veljače proveo svoju prvu ovogodišnju programsku aktivnost financiranu od strane Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske pod nazivom „Književne večeri u Crnogorskom domu“, koje je u ovoj prigodi uključivalo predstavljanje nove knjige književnice i fotografkinje Lidije Vukčević Vučurović.

Crnogorski glasnik broj 144

Iz štampe je izašao najnoviji broj Crnogorskog glasnika, broj 144., koji pokriva razdoblje studeni-prosinac / novembar-decembar 2023. godine.