DAN NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA 14. 5. 2017.

Monday, May 15, 2017

DAN NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA

 

     Na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, u jednom od najljepših i najpoznatijih zagrebačkih  parkova, popularno nazvanom Zrinjevac, jednom od simbola Zagreba,  i ove je godine, u nedjelju, 14.5. s početkom u 10 sati ,održan  Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba. Park, koji datira još iz 1866. godine, u hladu preko dvjesto platana, bio je divan okvir za pjesmu, druženje i zabavu, a sudjelovale su:

austrijska, albanska, bošnjačka, bugarska, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, njemačka, poljska, romska, rusinska,  ruska, slovačka, slovenska, srpska, talijanska, ukrajinska i židovska nacionalna manjina Grada Zagreba.

      Program je počeo budnicama u izvedbi izvrsne limene glazbe ZET-a, koji je najavio svečanost .

     Prisutnima su se, potom, obratili: Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine i Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba. Izrazili su , kao i niz prethodnih godina, ponos i zadovoljstvo položajem i radom nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu.

      Dobro koncipiran program započeo je revijom narodnih nošnji, a njihov način izrade i detaljan opis, vrlo nadahnuto predstavila je voditeljica cijeloga programa, Karmela Vukov Colić. Sve zagrebačke manjine prošetale su ljepotu izrade i šarenila narodnog stvaralaštva.

       Ovogodišnje predstavljanje glazbenog i plesnog  stvaralaštva otvorili su Crnogorci:

       Pjevački zbor Društva „Montenegro“ Zagreb, u čast i zahvalu gradu koji nam je postao pravi dom, izveo je „Serbus Zagreb“, a potom pjesme : Crnogorac, Ivanova korita i Niđe nebo nije plavo.

       Bošnjačko kulturno umjetničko društvo „Sevdah“ izveo je splet igara iz Bosne; Mješoviti pjevački zbor Slovenskog doma izveo je splet slovenskih narodnih pjesama; Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“: igre iz okoline Leskovca a njihov pjevački zbor i dvije pjesme; Makedonsko kulturno društvo „Ohridski biser“ izveli su splet igara; Albansko kulturno društvo „Shkendija“- glazbena skupina izvela je nekoliko pjesama u posebnim aranžmanima; Češka beseda Zagreb uz glazbenu skupinu „Lipa“ izvela je plesni program; Rusine su predstavili KUD „Joakim Hard“ iz Petrovaca;  „Romski san“, plesna sekcija Zajednice Roma Hrvatske, klasičnim i modernim koreografijama podigla je na ples sve koji su to mogli, kao i svaki put do sada.

       Nacionalne trpeze su posebna priča: tirolski doručak, haringa,  boršč, orehnjače, ajvar, gravče na tavče, gibanica,  razne pite, bureci, baklave, hurmašice, proja, fiš, ruski kavijar, ukrajinska jela, talijanska tjestenina, neprekinuto točenje češkog piva….

      Sve „manjinke“ i pođekoji „manjinac“(uglavnom), jako su se potrudile i kuhale i pekle, bilo je svega u izobilju. Crnogorke su napravile tradicionalna jela: priganice sa sirom, bokeljsku salatu, proju sa koprivom, patišpanj, i naravno, svi su mogli probati  crnogorski „Vranac“.

       Duž šetnice Parka, na 19 velikih osvijetljenih panoa, bilo je izloženo 38 fotografija iz života i rada nacionalnih manjina Grada Zagreba,a autorska je to izložba vrsnog fotografa Tonija Hnojčika.

      Vedro, veselo, kulturno i zabavno, zagrebački „manjinci“ su i ove godine svomeGradu na najljepši način zahvalili na domu koji im je pružio.

 

Fotogalerija